Les danses en l’actualitat

Quan són les dotze de la nit, els balladors i les caps de dansa entren a la plaça per la costera de la Presó, després, donen una volta a la plaça i se situen en la part superior d’aquesta, formant dues fileres paral·leles (una d’homes i l’altra de dones, les dones a la banda de fora). Els espectadors se situen al voltant de tota la plaça i la banda va enmig. Així, queda un corredor per on els balladors van donant la volta a la plaça.

La música comença a sonar, els balladors fan els passos. En acabar la cançó ve l’anomenat volta-li Maria, en el qual, els balladors i les balladores s’entrecreuen entre ells (la primera vegada amb el ballador de la dreta i la segona amb el propi). El pas finalitza amb una volta sobre si mateixos. Els balladors de l’extrem esquerre de la filera, però, no fan aquestos passos, si no que, s’entrecreuen només una vegada i passen per darrere dels altres balladors fins situar-se en l’altre extrem de la filera, en arribar, s’entrecreuen i donen una volta sobre si mateixos. D’aquesta manera, la filera va movent-se en sentit contrari a les agulles del rellotge fins tornar-se a situar a la part superior de la plaça. Si voleu podeu veure un vídeo curt on es veu part del ball.

Una vegada han donat la volta, ve el rellevament, on els balladors i balladores busquen algú amb qui ballar, abans es treia gent de la plaça, qualsevol persona, però ara tots busquen algú de la família, normalment els pares. Després s’incorpora més gent fins que la plaça és tan plena que s’ha de trencar el rogle i ballar per fileres, formades normalment per colles d’amics.

Hi han tres dies de festes, començant el dia 25 de juliol. Pel matí els balladors i balladores van a dansar al carrer on viu el senyor alcalde, i per tot el poble. També hi ha cucanyes (jocs populars) a la plaça del Convent i partides de calitx (foto de la dreta) i pilota, etc.

Així que si voleu vindre a veure aquestes festes d’estiu del poble de Callosa, veniu que ací estarem esperant-vos. I si trobeu algú, fins i tot podreu ensenyar-vos els passos més senzills. Au! Animeu-vos!

 

 

 

 

 

 

Dalt: ball a poqueta nit a la Plaça del Convent

Baix: Partida de calitx (feu clic per una versió més gran)